Urinlekkasje og underlivsprolaps er et utbredt kvinnehelseproblem. Det kreves spesialkompetanse for å undersøke og stille diagnose. Fysioterapeut Tine bruker manometri under undersøkelsen (se bilde). Dette er en liten myk ballong som blir ført inn i skjedeåpningen og som gir oss informasjon i form av en graf om hviletrykket i skjeden, styrken og utholdenheten av bekkenbunnsmuskulaturen din. Dette gir oss objektive mål for å se om treningen har ønsket effekt. Det er få instanser i Norge som tilbyr denne type undersøkelsen. Fysioterapeut Tine har spesialkompetanse på dette.
Trener man bekkenbunnen på riktig måte kan man forbedre styrken i musklene, noe som kan føre til en bedre kontroll over blæren og tarmer og forebygge eller forbedrer bekkenbunnsproblemer som inkontinens og prolaps. I tillegg kan det bidra til en mer effektiv fødsel ved at musklene blir mer tøyelige og sterk nok til å støtte foster og fødselskanal.
De viktigste fordelene med å trene bekkenbunnen inkluderer:
- Enklere fødsel: Bekkenbunnstrening kan gjøre musklene mer tøyelige og sterk nok til å støtte foster og fødselskanal under fødselen. det kan også forbygge fødselsrelaterte rifter, urinlekkasje og hjelper å kommer raskere tilbake til normalen etter fødselen.
- Bedre kontroll over blæren og tarmer: Trening av bekkenbunnen kan hjelpe med å forbedre kontrollen over urinering og avføring, redusere eller bli helt kvitt lekkasjer.
- Redusert risiko for lekkasjer: En sterk bekkenbunn kan bidra til å forebygge stressinkontinens og andre former for urinlekkasje.
- Forebygging av prolaps: Trening av bekkenbunnen kan bidra til å støtte bekkenorganene og redusere risikoen for prolaps. Trening etter prolaps kan gjøre prolapset mindre.
- Lettere rehabilitering etter fødsel